Wrzesień 21 2016 0Comment

Ociekacz Bębnowy

Zastosowanie:

Ociekacze, kalibrowniki, przesiewacze bębnowe służą do sortowania mrożonych owoców, warzyw, ryżu, ociekania oleju z produktów smażonych itd.
Urządzenia produkujemy według indywidualnych potrzeb klientów, o dowolnej specyfikacji technicznej.

Charakterystyka techniczna:

1. Rama nośna z profili zamkniętych, z kółkami jezdnymi, oraz z regulacją wysokości,
2. Bęben siatkowy lub z blachy perforowanej, z regulacją kąta pochylenia,
3. Wanna ociekowa z zaworem spustowym,
4. Koryto zasypowe,
5. Koryto spustowe z regulacją wysokości,
6. Motoreduktor napędowy.

Zasada działania na przykładzie ociekacza do oleju:

Po załączeniu urządzenia z centralnej szafy sterowniczej, rozpoczyna się ruch obrotowy bębna siatkowego. Produkty smażone (chipsy, frytki, chrupki) należy podać do kosza zasypowego, skąd grawitacyjnie następuje ich zsuwanie do bębna siatkowego. Ruch obrotowy bębna oraz jego pochylenie powodują przesuwanie się produktów w kierunku koryta spustowego. W trakcie tego procesu następuje odsączanie z produktów smażonych nadmiaru oleju, który poprzez otwory w bębnie siatkowym spływa do wanny ociekowej.
Prędkość przesuwania się produktów smażonych przez bęben ociekowy można regulować poprzez zmianę jego kąta pochylenia.
Urządzenie zapewnia pracę ciągłą jak i cykliczną.

Całość konstrukcji wykonana jest ze stali kwasoodpornej w gatunku 0H18N9.

Galeria zdjęć